2. januar 2019

Tivoli åbner musikskole for alle

Tivoli skaber nyt musikalsk vækstmiljø for børn i folkeskolealderen, når Tivoli Musikskole åbner for allerførste gang til august. Udover undervisning i slagtøj og blæseinstrumenter, bliver der også hold i sang, rytme og bevægelse. I musikskolen får eleverne glæde af de bedste musiklærere og det professionelle miljø, der findes omkring Tivoli-Garden. Ved Tivoli-Gardens Nytårskur den 12. og 13. januar kan man få førstehåndskendskab til Musikskolen.

Tivoli-Garden, der i 2019 kan fejre sit 175-års jubilæum, er en af de bedste musikalske uddannelser et barn kan få i Danmark inden for slagtøj og blæseinstrumenter. En del af de børn og unge, der spiller i Tivoli-Garden fortsætter som professionelle i musikverdenen, og selv de, der ikke gør, lærer noget vigtigt om holdspil, engagement og fokus, fordi hver enkelt Tivoli-garder udfylder en vigtig og uundværlig rolle i helheden. Nok består Tivoli-Garden af unge amatører, men de arbejder på professionelle præmisser. Nu skal flere børn have glæde af Tivoli-Gardens erfaringer med musikundervisning.

Den netop tiltrådte Underdirektør for Kultur i Tivoli, Frederik Wiedemann, begrunder tiltaget: ”Der findes gode, specialiserede tilbud til børn, der gerne tidligt vil lære sang eller violin på højt niveau, for eksempel sangskolen Sankt Annæ Gymnasium og Suzuki Instituttet. Men tilsvarende tilbud findes ikke for slagtøj og blæseinstrumenter. Derfor laver Tivoli nu en musikskole med dette fokus, som trækker på erfaringer og undervisningsmetoder fra Tivoli-Garden, hvor børnene både har det sjovt og lærer en masse, som de kan få glæde af resten af livet.”  

Det er i Tivoli-Gardens regi, at Tivoli Musikskole nu åbner med holdundervisning i rytme, stomp, sang og bevægelse, både for små og lidt ældre børn. Sjov, fællesskab, musikalitet og kropslighed er nøgleord for undervisningen i Musikskolen. Med sit udspring i Tivoli-Garden er det naturligt, at Musikskolen tilbyder undervisning i de samme instrumenter som Garden: slagtøj, træ- og messingblæsere. Indtil Tivoli Huset står færdigt i slutningen af 2020 bliver der undervist i Tivoli-Gardens ’kaserne’ i H. C. Andersen Slottet eller i andre af Tivolis mange lokaler.  

Smagsprøve til nytårskur
Når Tivoli-Garden afholder Nytårskur lørdag den 12. og søndag 13. januar, er der en smagsprøve på Tivoli Musikskole på programmet. Nytårskuren er en farverig familiekoncert (der spilles tre gange), hvor alle Tivoli-Gardens afdelinger optræder. Dertil kommer festlig stemning med bobler i glassene, og så altså en demonstration af, hvad man kan lære på Tivoli Musikskole.  

Musik med hele kroppen
Pædagogisk arbejder både Tivoli-Garden og den ny musikskole med en tilgang, hvor eleverne lærer med hele kroppen, så både hjerne, krop og omgivelser indgår i det pædagogiske arbejde. Denne såkaldte enaktive tilgang er et optimalt udgangspunkt for at lære og blive dygtigere – både hver for sig og som hold. Eleverne vil både styrke deres musikalitet, deres sociale færdigheder, kreativitet og motorik gennem undervisningen.

Tivoli-Gardens leder, Lars Søgaard, fortæller om initiativet:
Tivoli-Garden fik sit første orkester i 1909, men det har altid været en lukket, musikalsk uddannelse, der var forbeholdt medlemmerne af Tivoli-Garden. Vi mener, at mange børn og unge, der gerne vil spille musik, vil have glæde af al den erfaring, vi har samlet, og de principper, vi arbejder efter, så nu åbner vi for alle med Tivoli Musikskole.”    

Principperne, der henvises til, er for eksempel, at børnene hjælper og støtter hinanden som gode kammerater, og at man godt kan have det sjovt og gøre sig umage samtidig. Der lægges også vægt på at gøre børnene selvhjulpne og give dem ansvar.  

Ikke en forskole til Tivoli-Garden
Tivoli Musikskole er ikke en forskole til Tivoli-Garden, men derimod en selvstændig musikskole som er åben for alle, og har egne aktiviteter, undervisning og koncerter, som man kender det fra andre musikskoler. Tivoli-Garden fortsætter med musikundervisning og optrædener på eliteniveau – præcis som i dag. Det er dog ikke udelukket, at en elev på musikskolen optages i Tivoli-Garden, eller at man på anden vis kan få glæde af et dynamisk samspil mellem Musikskolen og Tivoli-Garden, fortæller Lars Søgaard: "Det er helt oplagt, at hvis Tivoli-Garden står med en ledig plads, der ikke kan besættes med en, der allerede er i Tivoli-Garden, så vil det give mening at skele til Tivoli Musikskoles elever. Men at være Tivoli-garder kræver meget af både garderen og familien – i Tivoli Musikskole kan alle være med."  

Praktisk information
Tivoli Musikskole

Åbner for tilmeldinger fra april og for undervisning i august 2019.
Oplysninger om musikskolen, om hold og undervisere opdateres løbende på hjemmesiden www.tivoli.dk/musikskole
Tivoli Musikskole støttes af Det Obelske Familiefond og Statens Kunstfond.  

Tivoli-Gardens Nytårskur
Tid: 12. kl. 15.00 og 13. januar kl. 12.00 og 15.00
Sted: Tivolis Koncertsal. Billetter koster kun gebyret på kr. 25.-
Billetter: https://billetter.tivoli.dk/webshop/webticket/shop?production=11
Info: https://www.tivoli.dk/da/kultur+og+program/musik/2019/tivoli+gardens+nytaarskur+2019

Mediekontakt: Ellen Dahl, 3375 0600 eller ed@tivoli.dk