New York City Ballet

New York City Ballet gæster Tivoli til august og publikum kan glæde sig til at opleve syv værker fordelt på to programmer med flere end 60 dansere.

Fra 14. august - 18. august

Tivolis Koncertsal

Køb billet

Et af verdens ypperste og mest anerkendte balletkompagnier kan opleves i Tivoli, når New York City Ballet gæster Tivolis Koncertsal fra 14. til 18. august.

Når New York City Ballet gæster Tivoli får publikum en unik mulighed for at se forskellige udvalgte værker fra deres enestående repertoire.  

New York City Ballet indtager Tivolis Koncertsal med mere end 60 dansere, der opfører i alt syv spektakulære værker fordelt på to programmer. 
I september startede kompagniet dets 75-års jubilæumssæson, og forestillingerne i Tivoli er de sidste, der markerer det historiske jubilæum.   

Program A består af Balanchines Serenade, Stravinskys Violin Concerto og Justin Pecks Pulcinella Variations, mens program B byder på værkerne Fancy Free af Jerome Robbins , Balanchines’ Allegro Brilliante og Rubies, samt Christopher Weeldons This Bitter Earth

Forestillingen akkompagneres af Tivoli Copenhagen Phil.   

Sidst New York City Ballet var i Danmark i 2018, hvor det verdenskendte balletkompagni fik både fem- og seksstjernede anmeldelser. 

Kompagniet blev grundlagt i 1948 af den legendariske koreograf George Balanchine og kunstmæcen Lincoln Kierstein og har sidenhen opnået stjernestatus for dets enestående repertoire og ekstraordinære dansere. 

Tivoli har i over fire årtier haft et tæt samarbejde med New York City Ballet, som for snart 45 år siden for første gang gæstede forlystelseshaven. I august er det 11. gang, det amerikanske kompagni optræder i Tivoli. Forestillingen er en del af fejringen af Tivolis 181-års fødselsdag 15. august 2024.  

Forestillingen er muliggjort med støtte fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal. 

Spilletidspunkt

Tid
Sted
Pris
14. august
245.00 - 945.00 kr Inkl. billetgebyr og inkl. entré til Tivoli
15. august
245.00 - 945.00 kr Inkl. billetgebyr og inkl. entré til Tivoli
16. august
245.00 - 945.00 kr Inkl. billetgebyr og inkl. entré til Tivoli
17. august
245.00 - 945.00 kr Inkl. billetgebyr og inkl. entré til Tivoli
18. august
245.00 - 945.00 kr Inkl. billetgebyr og inkl. entré til Tivoli
New York City Ballet vender tilbage til Tivoli

“København har altid været en yndlingsby for New York City Ballet, og vi er begejstrede for at vende tilbage til Tivoli med de sidste forestillinger af vores historiske 75-års jubilæums-sæson, som startede i september. I den anledning glæder vi os til at introducere det danske publikum for en ny generation af City Ballet-dansere, der opfører elskede mesterværker af vores medgrundlæggende koreografer George Balanchine og Jerome Robbins, såvel som lovpriste værker af Christopher Wheeldon og vores nuværende huskoreograf Justin Peck.”

- Jonathan Stafford, Artistic Director New York City Ballet

 

”Lige siden New York City Ballet sidst besøgte Tivoli i 2018, har vi set frem til igen at kunne præsentere det verdensberømte balletkompagnis stjernedansere i Tivoli. Nu vender de endelig tilbage med syv forestillinger, som præsenterer værker af Balanchine og Robbins, hjørnestenene New York City Ballets repertoire, samt værker af nogle af nutidens mest eftertragtede koreografer. New York City Ballet hører til i ballettens absolutte verdenselite, og det er med store forventninger, vi byder kompagniet velkommen tilbage i Tivolis Koncertsal.”

- Peter Bo Bendixen, Balletchef i Tivoli

NYCB-logo-01-(1)
New York City Ballet

Program A – Serenade, Pulcinella Variations & Stravinsky Violin Concerto
Program B – Fancy Free, Allegro Brilliante, This Bitter Earth & Rubies

Onsdag 14. august kl. 19.30
Serenade, Pulcinella Variations & Stravinsky Violin Concerto

Torsdag 15. august kl. 20.00
Serenade, Pulcinella Variations & Stravinsky Violin Concerto

Fredag 16. august kl. 19.30
Fancy Free, Allegro Brilliante, This Bitter Earth & Rubies

Lørdag 17. august kl. 13.00
Serenade, Pulcinella Variations & Stravinsky Violin Concerto

Lørdag 17. august kl. 18.30
Fancy Free, Allegro Brilliante, This Bitter Earth & Rubies

Søndag 18. august kl. 14.00
Fancy Free, Allegro Brilliante, This Bitter Earth & Rubies

Søndag 18. august kl. 19.30
Serenade, Pulcinella Variations & Stravinsky Violin Concerto

Der tages forbehold for ændringer.

2401NYCBGalleriPhotos630x410px81Seranade
Program A

Serenade– George Balanchine 1935 
Et romantisk værk af enorm rækkevidde koreograferet til Tjajkovskijs toner. 
 
Serenade er en milepæl i dansens historie. Det er den første originale ballet, som George Balanchine skabte i Amerika, og det er et af hovedværkerne i New York City Ballets repertoire. Balanchine begyndte balletten som en lektion i sceneteknik og inkorporerede uventede begivenheder fra prøverne i koreografien; en elevs fald eller en forsinket ankomst til prøven blev en del af balletten.   
 
"I alt, hvad jeg gjorde til Tjajkovskijs musik," fortalte Balanchine en interviewer, "fornemmede jeg hans hjælp. Det var ikke en reel samtale. Men når jeg arbejdede og så, at der kom noget ud af det, følte jeg, at det var Tjajkovskij, der havde hjulpet mig.” 
  
Varighed: 32 minutter

Klik her og læs mere om værkerne

Pulcinella Variations – Justin Peck 2017
I sin koreografi udforsker Peck NYCBs neoklassiske rødder, og Pulcinella Variations præsenterer ni dansere i en række divertissementer, klædt i fantasifulde commedia dell'arte-inspirerede kostumer skabt af den japanske modedesigner Tsumori Chisato. 

Varighed: 22 minutter 

Stravinsky Violin Concerto– George Balanchine 1972
Ydersektionerne af Stravinskys Violin Concerto er omhyggeligt vævede mesterværker af symmetri, der omfatter to af Balanchines mest geniale og unikke pas de deuxer. 

Stravinsky Violin Concerto blev komponeret i 1931 og blev til premieren dirigeret af Igor Stravinsky med Samuel Dushkin som violin-solist. Værket blev først brugt af Balanchine til Balustrade med Original Ballet Russe i 1941. Da Balanchine vendte tilbage til dette værk tre årtier senere, kunne han ikke længere huske sin originale koreografi. "Hvad jeg gjorde dengang, var for dengang," sagde han, "og jeg ville bruge denne musik til vores Stravinsky Festival."   
 
Stravinsky Violin Concerto havde premiere på åbningsaftenen for Stravinsky Festival i 1972, som også inkluderede premieren på Balanchines Symphony in Three Movements. 
 
Varighed: 23 minutter

 

2401NYCBGalleriPhotos630x410px21FancyFree
Program B

Fancy Free – Jerome Robbins 1944 
I 1944 koreograferede Jerome Robbins - dengang en ung danser med Ballet Theatre (nu American Ballet Theatre) - sin første ballet i samarbejde med komponisten Leonard Bernstein.  

De ønskede begge at bringe en moderne amerikansk følelse ind i balletten og kom på den perfekte idé: Sømænd på landlov i New York, et almindelig syn i de dage. 

Fancy Free inspirerede til en fuldlængde musical, On the Town, der også blev en stor succes, og Robbins og Bernstein gik videre med at samarbejde om en anden Broadway-klassiker, West Side Story.  

Varighed: 29 minutter

Klik her og læs mere om værkerne

Allegro Brilliante – George Balanchine 1956 
George Balanchine kaldte den sprudlende Allegro Brilliante “Alt, hvad jeg ved om klassisk ballet på tretten minutter”. 
Balletten er koreograferet til Tjajkovskijs Piano Concerto No. 3. Et værk som komponisten skabte ud fra skitser til en komposition, der oprindeligt var tænkt som hans sjette symfoni, men i stedet blev udgivet i 1894 efter hans død, som et enkeltstående værk med en enkelt sats.  
Balanchine beskrev denne ballet som et koncentreret essay i det klassiske vokabularium, hvor der i begrænset tid og rum ydes en maksimal koreografisk udvikling. 
 
Varighed: 16 minutter 

This Bitter Earth – Christopher Wheeldon 2012
This Bitter Earth er en pas de deux fra Christopher Wheeldons Five Movements, Three Repeats. Det fulde værk blev oprindeligt skabt til “Fang-Yi Sheu & Artists”, en gruppe ledet af den tidligere stjerne fra Martha Graham Dance Company, Fang-Yi Sheu, der inkluderede NYCB-dansere som Wendy Whelan, Tyler Angle og Craig Hall. Balletten er sat til en remix af Dinah Washingtons optræden af Clyde Otis' This Bitter Earth og Max Richters On the Nature of Daylight.  

Balletten havde sin premiere hos NYCB ved efterårsfestivalen i 2012. 

Varighed: 8 minutter 

Rubies – George Balanchine 1967
Rubies (Rubiner) sender sine dansere rasende hen over scenen som lyn til Stravinskys jazzprægede klaver Capriccio med skarpe bevægelser og en kæk stil. 

Rubies er den anden sektion af George Balanchines tredelte mesterværk Jewels, er koreograferet til Igor Stravinskys Capriccio for Klaver og Orkester, komponeret i 1928-29.

Varighed: 19 minutter 

ballon-danser
Bag om kompagniet

New York City Ballet

New York City Ballet er et af verdens førende balletkompagnier og blev grundlagt i 1948 af den legendariske koreograf George Balanchine og kunstmæcen Lincoln Kierstein. 

Kompagniet blev hurtigt verdensberømt for sit høje niveau og moderne stil. Jerome Robbins blev medlem af NYCB året efter og opbyggede sammen med Balanchine kompagniets ekstraordinære repertoire.

I dag bliver NYCB stadig inspireret af sine grundlæggere, der ønskede at udvikle et balletkompagni med et autentisk amerikansk udtryk, der afspejler den rige kulturelle mangfoldighed i New York og USA. 

Under ledelse af Artistic Director Jonathan Stafford, Associate Artistic Director Wendy Whelan og Executive Director Katherine Brown, forbliver NYCB dedikeret til sine primære mål; at bevare balletterne, danseæstetikken og den høje standard, som kompagniets grundlæggere skabte og etablerede. Der udvikles sideløbende nye koreografier og værker af moderne koreografer og komponister, som taler ind i nutiden. New York City Ballet har turneret over hele verden og kompagniet ønsker at gøre ballet tilgængeligt for det bredeste mulige publikum gennem turnéer, uddannelsesprogrammer, kreativ brug af medier og andre formidlingsindsatser. 

Danseforestillingerne i Tivoli i 2024, markerer slutningen af New York City Ballets historiske 75-års jubilæums-sæson. 

Praktisk Information

Dit balletbesøg

Spillested
Tivolis Koncertsal.

Entré til Tivoli
Billetten giver adgang til Tivoli på forestillingsdagen i hele Tivolis åbningstid.

Åbningstider i Tivolis Koncertsal
Dørene til Koncertsalen åbnes 1 time før forestillingens start.

Forventet varighed
Forestillingens varighed er ca. 2 timer (inkl. 2 pauser).

Aldersanbefaling
Anbefalet fra 7 år.
 
Garderobe
Bemandet betalingsgarderobe.
 
Gæster med funktionsnedsættelse
Kørestolspladser og ledsagerpladser kan udelukkende købes ved henvendelse til Tivoli Box Office personligt eller på 33 15 10 01. Læs mere om Tivolis ledsagerordning og teleslynge i salen her.

Bar/restauranter
Koncertsalens barer er åbne inden forestillingen og i pauserne. Drikkevarer kan forudbestilles til pauserne inden forestillingsstart. Herudover er der rig mulighed for at spise på en af Tivolis mange restauranter inden forestillingen. Læs mere her.

 

Forudbestil programmet

Du kan bestille programmet sammen med din billet som er fyldt med inspiration, ekstramateriale og flotte fotos mv. Programmet udleveres på spilledagen, og kan tages med hjem som et minde fra forestillingen.

 

 


OVERSIGT OVER AKTUELLE FORESTILLINGER

Transport/parkering 
Tivoli ligger ved Rådhuspladsen og Københavns Hovedbanegård. Find mere information om offentlig transport her, eller planlæg din rejse med Rejseplanen.dk. Ankommer du til Tivoli i bil, og har du Tivolikort, kan du få rabat på parkering. For parkeringsmuligheder se her.

Spilletider og billetter

Spilleperiode
14. august - 18. august 2024

Spilletider
Onsdag, fredag og søndag  kl. 19.30
Torsdag kl. 20.00
Lørdag kl. 13.00 og 18.30
Søndag kl. 14.00 og 19.30

Standardpriser
245 - 945 kr. 

Priserne er inkl. gebyr.
Der tilbydes desuden rabat til grupper på min. 10 personer.

Tivoli Box Office
Vesterbrogade 3, 1630 København V.
Telefon: 33 15 10 01
Se åbningstiderne for Box Office her
Handelsbetingelser og byttepolitik